Suuntakartta (Azimuth Map)

Suuntakartan käyttö antennisuunnan selvittämiseen

11 metrin ulkomaanyhteyksiä pitävillä on yleensä antennina suunta-antenni, ja jo vaakapolarisaatiossa olevaa dipolia tai esimerkiksi looppia käytettäessä on hyvä tietää antennisuunnista jotain.

Tavallista maailmankarttaa tarkasteltaessa suunnat eivät ole todellisia antennisuuntia (pohjoiset ja eteläiset napa-alueet vääristyvät). Pyöreää maapalloa on mahdotonta kuvata täsmällisesti tasolle eli karttapaperille ilman, että joko välimatkat, pinta-alat, muodot tai suunnat vääristyvät. Käytössä on erilaisia projektiomenetelmiä riippuen siitä, mitä asioita halutaan esittää oikein. Esimerkiksi Australia näyttäisi tavallisen kartan mukaan olevan kaakossa, vaikka todellinen antennisuunta on 65°:n ja 100°:n välillä eli idän paikkeilla.

Jos laitat narun karttapallolla näiden kaukaisten kohteiden ja Suomen välille, saat todellisen isoympyräkaaren (great circle) mukaisen reitin eli todellisen suunnan kyseiseen kohteeseen. Suuntakartta on maailmankartta, joka on aseteltu niin, että suuntakartalla näkyvät suunnat ovat todellisia antennisuuntia yhdestä keskipisteestä.

Suuntakartta keskipisteenä Vaasa (KP03TC)

Suuntakartta keskipisteenä Vaasa

A4-kokoisia suuntakarttoja PDF-muodossa eri laajuisilla säteillä Vaasa keskipisteenä:

Kartat on tehty palvelun http://ns6t.net/azimuth/azimuth.html avulla.

Tällä sivulla olevat valmiit kartat pätevät melko hyvin vielä noin 600 km etäisyydellä Vaasasta. Jos haluat tarkan kartan omalle QTH:lle tai eri kokoa olevan kartan, niin kyseisellä sivustolla voit itse tarvittaessa tehdä suuntakarttoja eri keskipisteellä ja eri kokoisina.

Pitkää reittiä (Long Path, LP) eli pidempää kautta maapallon ympäri tulevat asemat tulevat 180° kyseisen maan antennisuunnasta eli vastakkaiselta puolelta. Useimmiten suuntakartan antennisuunnat pitävät paikkaansa kartalla oleviin maihin, mutta joskus harvoin radioaalto voi saapua myös sellaista reittiä, että suuntakartan suunta ei pidä paikkaansa.

Suuntakarttojen tekoon on myös useita PC:lle asennettavia ohjelmia, kuten Tonne Sofwaren Pizza.

Osoitteessa http://www.njdxa.org/dx-tools/beam-headings.php oleva verkkopalvelu antaa listan antennisuunnista kaikkiin maihin QTH:ltasi, kun annat QTH:si pituus ja leveyasteet, mutta itse palvelua testattuani huomasin, että se antaa virheellisiä antennisuuntia verrattuna suuntakarttoja tekeviin ohjelmiin.

Muita ohjelmia ja sivustoja antennisuunnan määrittämiseen: http://www.ac6v.com/opaids.htm#GCM